Blue Moon

patsyclineHebben jullie gisteren ook de Blue Moon gezien? Die natuurlijk helemaal niet blauw was, maar gewoon net zo rond en geel en stralend als iedere andere volle maan? Het deed me meteen denken aan dat heerlijke countrynummer ‘Blue Moon of Kentucky’ uit 1963 van de onvergetelijke Patsy Cline. Een vrouw met een geweldige stem die helaas al op dertigjarige leeftijd is omgekomen bij een vliegtuigongeluk.

Ondanks haar veel te korte leven heeft ze een onuitwisbaar stempel gedrukt op de geschiedenis van de countrymuziek, waardoor haar unieke stem hopelijk nooit vergeten zal worden. Wist u trouwens dat Blue Moon of Kentucky al in 1946 werd geschreven door Bill Monroe, nog zo’n legendarische naam in de wereld van de country en de grondlegger van de muziekstijl die bluegrass genoemd wordt? Ik ben een echte liefhebber van bluegrass; een stijl die ontstaan is uit de muziek van immigranten in de bergstreken van het oosten van Amerika. Het is muziek met veel Ierse en Schotse achtergronden, waarin het heimwee naar het thuisland en de dagelijkse strijd van het harde leven in de bergen goed te horen is.

pioneersIk denk niet dat het toevallig is dat ik juist van deze muziekstijl houd. Als kind voelde ik me al aangetrokken tot de boeiende avonturen van pioniers en landverhuizers in het wilde westen. Ik verslond alles wat te maken had met huifkarren en stoere cowboys die jonkvrouwen in nood te hulp kwamen. Naarmate ik ouder werd, ontdekte ik dat veel van die Amerikaanse landverhuizers uit Ierland kwamen, wat het begin was van mijn interesse in de geschiedenis van dat prachtige smaragdgroene eiland. Aangezien muziek ook altijd al deel uitmaakte van mijn leven, kon het eigenlijk niet anders dat ik later een voorliefde ontwikkelde voor de bluegrass. Het maakte de cirkel tussen Amerikaanse landverhuizers, Ierland en muzikale emoties namelijk helemaal rond.

Pilion.03Wat dit alles met mijn huidige leven in Pilion te maken heeft, is me helaas nog niet helemaal duidelijk. Het zou beslist logischer zijn geweest als ik ervoor gekozen had om te emigreren naar Ierland of de USA. En ik moet toegeven: wonen in Ierland heeft wel altijd hoog op mijn lijstje gestaan, maar… het is daar natuurlijk niet voor niets zo groen. Lange periodes van regen en wind kunnen mij niet echt bekoren, dus waarschijnlijk zijn we daarom uiteindelijk toch in dit zonnige Griekse oord terechtgekomen. Gelukkig is het hier ook heel groen, dankzij het smeltwater dat van de machtige Olympus-berg naar ons schiereiland stroomt. Ik heb me laten vertellen dat al dat water opgeslagen wordt in een soort natuurlijk ondergronds waterreservoir in het Pilion-gebergte, wat de reden zou zijn van al dat groen. Het is inderdaad een feit dat de bronnen in onze bergen zelfs hartje Griekse zomer nog heerlijk koel helder water geven en dat je ook in deze periode overal in de vrije natuur volop bloeiende en kleurrijke bloemen en planten ziet. En dat kan alleen maar als er zich nog steeds water in de bodem bevindt…

De Blue Moon van gisteren was ook hier in Pilion duidelijk te zien. De onbewolkte hemel leverde prachtige plaatjes op van een knipogende volle maan boven een kalme Pagasitische Golf. Helaas heb ik er geen foto’s van gemaakt, want ik vergeet negen van de tien keer om dat wat ik zie te fotograferen. Ik geniet er namelijk te veel van om deel uit te maken van het moment zelf. Een cameralens tussen mij en dat bijzondere moment zorgt toch voor een onderbreking in het genieten, en daar zit ik niet altijd op te wachten. Maar… om mijn Blue Moon-stemming alsnog een beetje goed op u over te brengen, deel ik graag onderstaande video van Patsy Cline’s Blue-Moon-of-Kentucky-song, waarin er geen gebrek is aan prachtige foto’s van blauwe manen. En mocht u na het kijken en luisteren ineens een onbedwingbare behoefte hebben aan een romantisch boek, dan kunt u natuurlijk altijd met een van mijn romans in een knus hoekje van de tuin wegduiken. Al dan niet bij het schijnsel van de volle maan šŸ˜‰

EĆ©n antwoord op “Blue Moon”

  1. Wij hebben ‘m gezien, Ć³Ć³k in het mooie Griekenland, terwijl we genoten op een terrasje. En ik dacht: wie zien dit vanavond, zo leuk dat je collumn daar nu over gaat!
    Xx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.